Communautair akkoord: partijen overleggen

Zowat alle politieke partijen buigen zich maandag tijdens hun partijbureau over het akkoord dat de Raad van Wijzen maandag vroeg in de ochtend heeft bereikt over de staatshervorming. Om 13 uur herneemt het begrotingsoverleg.

Belga

Bijna alle Vlaamse partijen houden op maandagvoormiddag hun vast partijbureau. Verschillende vertegenwoordigers hebben al laten weten dat ze het daarop uiteraard uitgebreid zullen hebben over het bereikte akkoord en daarna zullen reageren. Vraag is vooral wat de N-VA vindt van het akkoord.

Hetzelfde geldt voor de Franstalige partijen. De MR komt om 10.30 uur samen en voorzitter Didier Reynders houdt om 12 uur een persconferentie. De cdH zit sinds 9 uur bij mekaar. De PS verzamelt dan weer om 10.45 uur. PS-voorzitter Di Rupo toonde zich maandag al tevreden over het bereikte akkoord. Ook Ecolo komt maandagochtend samen. Het gaat om reeds vooraf geplande vergaderingen.

De MR is alvast tevreden over de regionalisering van bepaalde bevoegdheden en overdracht van nieuwe middelen. Er zou ook een akkoord zijn om tot de verkiezingen van 2009 over sommige dossiers, zoals het huurbeleid, eensgezind met de vier Franstalige partijen te beslissen.