Filharmonisch Orkest New York geeft concert in Pyongyang

Het Filharmonisch orkest van New York is maandag aangekomen in Noord-Korea voor een historisch concert. Dat meldt het Japanse persagentschap Kyodo vanuit Pyongyang. Het concert is bedoeld om de relaties tussen het communistische regime en de Verenigde Staten te verbeteren.

Belga

Het concert van het beroemde orkest heeft dinsdagavond plaats in het Groot Theater van Pyongyang en zal rechtstreeks uitgezonden worden in de hele wereld. Onder dirigent Lorin Maazel zal het van start gaan met de Amerikaanse en Noord-Koreaanse hymnes. Het gaat om een culturele uitwisseling zonder voorgaande tussen de VS en Noord-Korea, want de VS hebben het Aziatische land op hun "As van het Kwaad" gezet.

Het is dinsdag precies een jaar geleden dat Noord-Korea akkoord ging met onderhandelingen over haar nucleair programma. Daarbij zijn de VS, China, Zuid-Korea, Japan en Rusland betrokken. Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice is maandag in Seoul begonnen aan een Aziatische tournee. Ze zal onder andere in Peking en Tokio praten over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea.