Agenten blazen zélf om aan controles te komen

De wegpolitie dreigt met acties als er niet dringend extra personeel komt. ”Er is geen tijd meer om te controleren op alcohol, overdreven snelheid of zwaar vervoer. We kunnen alleen nog ongevallen vaststellen”, klinkt het bij de politiebonden. Om het vereiste cijfer van het aantal controles te bereiken, blazen agenten geregeld zelf. Commissaris-generaal van de federale politie Fernand Koekelberg erkent dat er 1.300 tot 1.500 agenten te weinig zijn.

ssimons

BR />

Vrijdag vond er een ontmoeting plaats tussen de vakbonden en de commissaris- generaal van de federale politie over de problemen bij de wegpolitie.

Geen weekendcontroles

“Er is geen tijd meer om ons bezig te houden met het echte politiewerk. Met controle op snelheid, alcohol of zwaar vervoer. Er wordt niet meer geflitst in het weekend”, klaagt Jan Schonkeren, nationaal voorzitter van VSOA Politie, aan.

Volgens Schonkeren kampt de wegpolitie met een gebrek aan personeel en middelen en kan de wegpolitie haar takenpakket niet meer uitvoeren. “We zijn brandweermannen geworden: we stellen alleen nog ongevallen vast.”

Zelf blazen

Volgens de liberale vakbondsman moeten vooral de statistieken in orde zijn. “Aan de weegbrug wordt de vuilniswagen gevraagd om enkele malen over de brug te rijden. Politiemensen blazen zelf een paar keer om aan het aantal alcoholcontroles te komen. Maar nu is de maat vol. Er komen acties”, zegt hij.

Fernand Koekelberg, commissaris-generaal van de federale politie, kan het gebrek aan middelen en personeel enkel maar bevestigen. “Ik deel hun standpunt hierover”, zegt hij.

Dat geldt niet alleen voor de wegpolitie, ook andere diensten binnen de politie zitten onderbemand. Volgens Koekelberg kampen de lokale en federale politie samen met een tekort van 1.300 tot 1.500 mensen. Er wordt geregeld gerekruteerd, maar toch worden blijkbaar onvoldoende geschikte kandidaten gevonden.

Volgens de topman is het tekort al aangekaart bij minister van Binnenlandse Zaken Dewael en zal die dat bepleiten bij de opmaak van de begroting. Over de noodzaak om aan die tekorten iets te doen, bestaat, nog volgens Koekelberg, een grote consensus. Dat is overigens bevestigd in het nationaal veiligheidsplan, dat voorziet in 200 extra manschappen per jaar voor deze legislatuur.

“Dat is natuurlijk geen onmiddellijke oplossing, het gaat om een inhaalbeweging”, dixit Koekelberg. Koekelberg kon de beweringen van de liberale vakbond niet bevestigen dat politiemensen zelf blazen om de nodige alcoholcontroles te kunnen voorleggen.

“Ik weet niet of dit gebeurt. Ik zal het morgenvroeg onmiddellijk natrekken. Maar het mag absoluut niet”, stelt hij.

Veiligheid

Dat er de jongste weken minder wordt gecontroleerd, kan eventueel wel kloppen, geeft de topman toe. “Het zou kunnen dat de jongste weken voorzichtiger wordt omgesprongen met de middelen, omdat er geen zicht is op de begroting voor de komende maanden. Het is gevaarlijk om nu alles uit te geven, om dan in augustus of september zonder middelen te vallen.”

Dat de veiligheid van de bevolking in gevaar komt door het gebrek aan middelen en personeel, vindt Koekelberg overdreven. “Maar we zouden wel sneller en beter onze objectieven kunnen bereiken met meer middelen.”