Raul Castro kondigt opheffing economische beperkingen aan

Raul Castro, de nieuwe Cubaanse president, heeft zondag beloofd dat hij in de loop van volgende week economische beperkingen die de Cubanen beïnvloeden, zal opheffen. Over welke beperkingen het precies gaat, verduidelijkte hij niet.

Belga

In de komende weken zullen we beginnen met enkele eenvoudige hervormingen die vooral bedoeld waren om nieuwe ongelijkheden te vermijden op het moment van algemene schaarste. Dit zei Raul Castro tijdens zijn aanstellingstoespraak. Hij richt zich hiermee op enkele economische beperkingen die de Cubanen raken. De private sector in Cuba is sinds 1968 zo goed als verdwenen.

Raul Castro ging niet verder in op de hervormingen. Hij voegde er wel nog aan toe dat de afschaffing van maatregelen 'ook tijdelijk nadelen kan opleveren' aangezien dat 'een grondige studie van verandering vraagt' in de wet.

De 76-jarige Raul Castro was sinds de revolutionaire overwinning in 1959 bevoegd als minister van Defensie. Hij was al 19 maanden interim-president maar is nu officieel de nummer één in Cuba, na jarenlang in de schaduw van zijn broer te hebben gestaan.