Pakistan blokkeert YouTube om Wilders

De Pakistaanse Telecommunicatie Autoriteit heeft de internetproviders in het land laten weten dat de toegang tot de populaire videosite YouTube tot nader order wordt geblokkeerd omdat er anti-islamitische filmpjes op staan.

AP Ned

Een medewerker van de dienst noemde zondag als voorbeeld de trailer van de aangekondigde anti-koranfilm van Tweede-Kamerlid Geert Wilders. Hij zei dat de dienst ook websites met de omstreden tekeningen van de profeet Mohammed blokkeert. De PTA dringt er bij webgebruikers op aan naar YouTube te schrijven en om verwijdering van de aanstootgevende filmpjes te verzoeken. Als dat gebeurd is, kan YouTube weer worden doorgegeven, zei de PTA-medewerker, die niet bij naam genoemd wilde worden omdat hij geen officiële woordvoerder is.

Pakistan is niet het enige land dat YouTube in de ban heeft gedaan. Een Turkse rechtbank verbood in januari de doorgifte van YouTube omdat sommige filmpjes beledigend waren voor de grondlegger van de Turkse republiek, Mustafa Kemal Atatürk.

In Thailand was YouTube vorig jaar gedurende vier maanden onbereikbaar omdat de draak werd gestoken met koning Bhumibol.

Marokko deed de site vorig jaar op slot vanwege filmpjes met kritiek op de manier waarop inwoners van de Westelijke Sahara werden behandeld.