Breese leerlingen starten 250ste onderneming voor eerlijke handel

Met de formule ‘Jieha!’ wil Vlajo in klassen de verkoop van eerlijke producten stimuleren. De 250ste Jieha!-onderneming van Vlaanderen werd vrijdag opgericht in het Breese Sint-Augustinusinstituut.

BR /> Jieha! staat voor Jong Initiatief voor Ethische Handel en biedt leerlingen uit het vierde of vijfde jaar secundair onderwijs de kans ervaring op te doen als ondernemer. “De klemtoon ligt op het verkopen van eerlijke producten”, zegt directeur Jos Bollen. “Hiermee stimuleer je hun ethisch bewustzijn. In dit project verkopen de leerlingen producten en moeten ze winst proberen te maken die uiteindelijk naar een goed doel gaat. Ons vierde jaar telt 10 Jieha!’s. De groepen stimuleren elkaar, wie initiatieven neemt om de klant te bereiken, maakt het meeste winst. Het is belangrijk dat leerlingen zelf initiatief leren nemen.”

Dit jaar zullen de Vlaamse middelbare scholen 300 ‘Jieha!’-ondernemingen tellen. “Waarvan meer dan 50 in Limburg”, vertelt Johan Revinsek van Vlajo regionaal. “Deze school in Bree is qua ondernemingszin opmerkelijk: naast de 10 Jieha!’s zijn er ook nog 4 miniondernemingen en 4 oefenfirma’s, een ondernemende school ten voeten uit.” In het bijzijn van burgemeester Jaak Gabriëls, deputé Frank Smeets en een vertegenwoordigster van de Vlaams economieminister Patricia Ceysens werd de jubileumonderneming in de steigers gezet.

GVB/PaBr


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio