Vier nieuwe scholen op Russelenberg

Vanaf 1 september zullen op de Campus Russelenberg vier scholen worden ondergebracht. Scholengroep 12 “Adite” (Aarschot, Diest, Tessenderlo) gaat fors investeren in het onderwijs van de Vlaamse gemeenschap in Tessenderlo. De nieuwe scholen - in feite grondig vernieuwde studierichtingen - zijn bedoeld voor leerlingen van 12 tot 18 jaar. Het gaat om een verzorgingsschool, een ASO-school met de laptop, een sportschool en een handelsschool.

BR />

“We starten met vier entiteiten. Voor de kwaliteit zijn we op zoek gegaan naar externe partners”, verduidelijkt directeur Yves Beke. “Die partners komen uit de industrie, de middenstand, de welzijnssector en de sportclubs”. In de TSO-sportschool bijvoorbeeld (met keuzesporten voetbal, tennis, basketbal, atletiek, wielersport, taekwondo en turnen) zal samengewerkt worden met de sportclubs van Tessenderlo en Diest. De leerlingen worden begeleid door sportvedetten zoals Jos Heyligen, Bruno Versavel, Krijn Van Koolwijk, Wim Fisette, Marc Wauters, enzovoort.

“Mijn tocht door Tessenderlo in de gele trui is voor mij een heel mooie herinnering”, vertelt de populaire wielrenner. De handelsschool zal ondersteund worden door de middenstand en de club van de industriëlen van Ham en Tessenderlo. In de verzorgingsschool, waar de leerlingen het diploma kinderverzorgster en bejaardenhelpster kunnen behalen, zal samengewerkt worden met de welzijnssector, de rustoorden, de thuiszorg en de kinderdagverblijven. In de ASO-school zal iedere leerling zijn laptop hebben.

Deze voorstelling van de vernieuwingen vrijdagavond was een onderdeel van de viering van ‘50 jaar campus Russelenberg’. De Looise burgemeester Jan Verheyden was er jarenlang opvoeder-huismeester. “Wij zijn gestart in drie prefab-woningen en een legertent op een platgewalste weide in Gerhagen”, weet hij nog. Schepen Liliane Moonen is de eerste ingeschreven leerling en heeft ‘stamboeknummer één’. “In de beginjaren was het voor ons moeilijk”, vertelt ze. “In die tijd sprak men nog van ‘die van de staatsschool’.”

Ivo PEETERS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio