Levensgroot beeld Pater Pio staat voortaan in Lindeman

Grote verrassing voor de parochie Lindeman toen één van haar trouwe kerkgangers een levensgroot beeld van Pater Pio wilde schenken. De schenker wil liever anoniem blijven. De kerk zag dan onlangs wel een al goedgekeurde klokkentoren aan haar neus voorbijgaan nadat het gemeentebestuur van gedacht veranderde, het levensgrote beeld heeft sinds dit weekend alvast een ereplaats in de kerk gekregen.

BR />

“De schenker wil liever anoniem blijven ja, maar ons kerkbestuur heeft het beeld natuurlijk dankbaar aanvaard”, vertelt André Claes, voorzitter van de kerkfabriek Lindeman. “Of het specifiek gericht is op de Italiaanse gemeenschap omdat de Lindeman veel Italiaanse inwoners telt en Pater Pio ook een Italiaan was? Duidelijk niet, want de schenker is een Vlaming, woont niet in Lindeman zelf, maar komt hier wel wekelijks naar de mis. Hij benadrukt dat het beeld geschonken wordt voor alle gemeenschappen in de Lindeman. En zo voelen we ons hier ook. Lindeman is eigenlijk een federale parochie, met vooral Vlamingen, Polen, en Italianen en nog vele andere nationaliteiten. Hier leven gemeenschappen die nog houden van hun kerk. De devotie is tastbaar. We tellen als kleine parochie nog wekelijks drie missen en in juni hebben we altijd een open-kerk-dag.”

Vorig jaar kreeg de kerk van Lindeman ook al een marmeren beeld van Sint-Barbara van een kunstenaar cadeau. “Het fleurt onze kerk natuurlijk mooi op. We hebben achteraan trouwens ook nog een Heilig Paterke van Hasselt gekregen, en in het doopvont en de sacristie staat een antieken kast van de gevangenis van Hasselt. Ook cadeau gekregen.”

Dorne

Pater Pio leefde van 1887 tot 1968 en werd door Paus Johannes Paulus II in 1999 in Rome zalig verklaard. Claes: “Er is niet echt een speciale band van pater Pio met de parochie Lindeman. Maar we zijn er natuurlijk toch trots op. Ik weet wel dat er in Dorne (Opoeteren) iedere eerste vrijdag van de maand een speciale viering is rond Pater Pio. En dat trekt volk van heinde en ver. De kerk zit daar dan met 150 mensen iedere keer vol. We willen hier een dergelijk initiatief starten, maar dan iedere laatste dinsdag van de maand.”

Het beeld is dit weekend onder grote belangstelling voorgesteld aan de inwoners, aldus Madeleine Verlinden die ook lid is van de kerkraad van Lindeman. “Er komen zelfs mensen uit Knokke, en ook een Italiaans zangkoor van Beringen-Mijn. Die zingen na de mis het lied van Pater Pio.”

BeHo


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio