Burgemeester wil einde anti-politiek

“Stop met de anti-politiek en kom over de brug.” Dat was de duidelijke boodschap van burgemeester Hendrik Verbrugge (CD&V) na de jongste gemeenteraad aan de vier politieke partijen die de feitelijke meerderheid vormen in de gemeenteraad van Alken. In het schepencollege hebben CD&V en sp.a nog wel een meerderheid. Morgen dinsdag is er een nieuwe belangrijke test voor de politieke situatie in Alken. De OCWM-raad vergadert dan, met op de agenda de begroting.

BR /> Naar verluidt moet daar een gat gedicht worden van ruim 200.000 euro. De politieke situatie is er vergelijkbaar met die in de gemeenteraad: CD&V en sp.a hebben er wel de meerderheid in het vast bureau, maar Open Vld, Kristalhelder en Groen! zijn er baas in de raad, met 5 van de 9 zetels.

De verenigde CD&V-sp.a heeft na de gemeenteraad van afgelopen donderdag een persconferentie bijeen geroepen om de huidige werking aan te klagen.

“Hier wordt absurd theater opgevoerd”, reageerde burgemeester Hendrik Verbrugge. “De nieuwe feitelijke meerderheid blokkeert de gemeenteraad van 21 januari, roept er opnieuw een samen op 21 februari en als ‘top of the bill’ voert ze dan haar eigen agendapunten af. Wij hebben met de sp.a punten op de agenda gezet zoals de uitbreiding van de gemeenteschool en het ruimtelijk uitvoeringsplan van de brouwerij, punten die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de gemeente en bovendien in het verleden nooit politiek zijn uitgespeeld. De ‘vier’ – alluderend op Open Vld, Kristalhelder, Groen! en P.Al - ontlopen hun verantwoordelijkheid”, aldus de burgemeester.

Hij roept ze op over de brug te komen, vraagt ze te erkennen dat ze geen meerderheid hebben en vraagt vooral te stoppen met anti-politiek.

Andrea Achten (sp.a) denkt te weten waarom de vier partijen hun eigen punten opnieuw afvoerden. “Intern zijn ze het niet eens over deze items.” Zowel sp.a als CD&V stellen dat ze nu rekenen op enkele mensen met gezond verstand om een meerderheid te vormen, maar laten ook uitschijnen dat het opnieuw met de Open Vld zou kunnen, indien die tenminste toegeven dat ze in het verleden in de fout zijn gegaan.

Intussen besliste de gemeenteraad donderdagavond wel cement, zand en kiezel aan te kopen. Of toch ook nog één belangrijke beslissing, waarmee de feitelijke macht van het schepencollege wordt beperkt. Dat kan voortaan nog slechts investeringen goedkeuren tot 1.000 euro. Alle bedragen daarboven moeten naar de gemeenteraad.

IVan


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio