Griezelen in Schoot

Een leuke wandeling en tegelijkertijd anekdotes leren kennen van de Looise geschiedenis. Dat is wat de VVV van Tessenderlo bereikt met de schelmentocht die dit weekend al voor de achtste keer georganiseerd werd. Dit jaar werd er gewandeld in Schoot, het oudste gehucht van Tessenderlo.

BR />

De toneeltjes werden opgevoerd door acteurs van Pandora. “De schelmentocht is een formule die aanslaat. Ook dit jaar hadden we meer dan 500 deelnemers. 90 procent van de deelnemers keert elk jaar terug”, zegt François Van Gehuchten van de VVV: “De verhalen hebben we opgezocht in de archieven van Tessenderlo”.

Al bij de eerste stop, in de langgevelhoeve van Rikske Tip in Gerhagen, was het lachen geblazen met de avonturen van twee stropers, die eindigden met “We drinken een glas en pissen een plas”. En zo was de toon gezet. Aan de Plesbeek - de oude naam van de Laak - werden de bezoekers ter hulp geroepen door een jonge dienstmeid op de vlucht voor de heer van de grote middeleeuwse hoeve, die toen aan de Plesbeek lag. Deze heer eiste het recht op van ‘de eerste huwelijksnacht’.

Stropers

De goed georganiseerde tocht ging ook verder langs de Laak, waar de wandelaars voortdurend werden opgeschrikt door stropers en andere schelmen. Wie zich hiervoor had ingeschreven, kon als toemaatje nog een typisch Vlaams gerecht nuttigen: een stoofpotje. Wie al de acht schelmentochten heeft meegedaan, kan zich zeker een kenner van de Looise geschiedenis en de Looise keuken noemen.

IP


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio