Dennen verliezen massaal naalden door ziekte

In de bossen van Meeuwen-Gruitrode is voor het eerst in België de rodebandjesziekte vastgesteld. De ziekte zorgt voor abnormale naaldval bij Corsicaanse dennen. “Toch was 2007 zeker geen slecht jaar voor de bossen”, zegt Geert Sioen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.

BR />

De rodebandjesziekte of ‘red band needle blight’ in Meeuwen-Gruitrode is het eerste officiële geval van de ziekte in België, zo weet Peter Roskams van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). “Bij aangetaste bomen gaan de naalden verkleuren. Je ziet dan vaak die typisch roodbruine dwarsbandjes. Uiteindelijk vallen de naalden massaal vroegtijdig af. De zieke bomen krijgen een heel ijle kroon en ze groeien minder goed dan gezonde exemplaren.”

De aangetaste bomen worden voorlopig niet behandeld, wél in het oog gehouden. “In de praktijk is het trouwens ook niet zo eenvoudig dit te behandelen. Je moet op zoek naar ecologische middelen en de vraag is ook hoe je dan tewerk gaat: met een vliegtuig, een hogedrukspuit,...”

Maar algemeen genomen was 2007 geen slecht, of in elk geval geen slechter bomenjaar, zo blijkt uit het bosvitaliteitsmeetnet dat ieder jaar de gezondheid van de Vlaamse bossen onderzoekt.

“In onze 72 Vlaamse proefbossen hadden we vorig jaar geen enkele afgestorven eik. En ook: normaal sterft ongeveer 0,5 procent van de bomen af, vorig jaar was dat slecht 0,2 procent. Als we met het gemiddelde voor heel Europa gaan vergelijken, zitten we redelijk goed”, weet Geert Sioen van het INBO.

Schade aan bomen was er onder meer door de eikenprocessievlinder. “Al sloeg die vooral toe in het cultuurlandschap, niet zo erg in de bossen.”

JRD

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio