Riemst en Lanaken deel van woningmarkt Maastricht

Lanaken, Riemst en Maastricht gaan structureel samenwerken op het vlak van woningbouw. Zowel Riemst als Lanaken maken immers deel uit van de woningmarkt in Maastricht. Een en ander blijkt uit een Euregionaal onderzoek, georganiseerd door de provinciebesturen van beide Limburgen en de drie betrokken gemeenten.

BR />

Het probleem is al lang bekend en de studie heeft het nog eens bevestigd: jonge bouwers in de grensgemeenten Riemst en Lanaken worden van de markt geprijsd door Nederlandse huishoudens. Vooral in Lanaken moeten lokale ‘starters’ uitwijken naar Bilzen of Maasmechelen om een woning te zoeken. Voor Nederlanders blijven de Belgische grensgemeenten aantrekkelijk omdat er nog een aanbod bestaat aan woningen met grond, terwijl Maastricht de nadruk legt op compact wonen.

Woningen zijn ook duurder in Maastricht en de Nederlanders die in België komen wonen, kunnen hun hypotheekrente volledig aftrekken.

Er zijn uit het onderzoek een aantal beleidsaanbevelingen gekomen die worden overgenomen door de drie gemeentebesturen. Maastricht belooft een beter aanbod van grondgebonden woningen, terwijl Lanaken en Riemst meer kavels en woningen beloven die betaalbaar zijn voor lokale starters.

GuT

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio