Leerlingen krijgen les over korstmossen

Of het leven van de korstmossen tot uw parate kennis behoort, durven we te betwijfelen. De tieners van de Geelse Aloysiusschool daarentegen weten er sinds vrijdag wél alles van. Zij werden in Bokrijk ingewijd in de wondere wereld van die natuurlijke luchtkwaliteitmeters die je op bomen terugvindt. Het Provinciaal Natuurcentrum ontwikkelde zopas een nieuw educatief project.

BR /> Gewapend met een loep en determinatietabel trokken een tiental vierdejaarsleerlingen vrijdag langs de bomen op de parking van het Domein Bokrijk. Als allereersten mochten ze het nieuwe onderwijspakket over korstmossen uitproberen dat het Provinciaal Natuurcentrum heeft uitgewerkt.

Het project is een uitloper van het grootscheepse korstmossenonderzoek op 5.000 bomen dat een tweetal jaar geleden in deze provincie uitgevoerd werd. “Korstmossen zijn een eenvoudige manier om luchtkwaliteit te meten zonder dure snuffelpalen”, zegt Frank Smeets, gedeputeerde voor Natuur en Milieu. “Uit het onderzoek bleek onder meer dat de industrie nu minder zwaveldioxide uitstoot. Er worden namelijk opnieuw meer korstmossen gesignaleerd. Anderzijds zie je aan die korstmossen dat de aarde opwarmt. Er zijn immers warmteminnende soorten bijgekomen en koudeminnende verdwenen.”

Pootje optillen

Anneleen bestudeert intussen een eik met haar loep: “Korstmossen? Daar had ik vroeger nog nooit van gehoord, en ik had er ook nooit op gelet. Maar ze zijn best wel fascinerend.”

Dat kan Bertie Vanderlee, educatief deskundige van het Provinciaal Natuurcentrum, alleen maar beamen. “We laten de leerlingen de bomen aan de ingang van de Bokrijk-parking vergelijken met die achteraan het terrein”, legt hij uit.

“Amper 300 meter verschil, maar je vindt er al heel andere korstmossoorten. Dat komt omdat er aan de uitgang meer vervuiling is. Daar rijden meer auto’s én tegen de bomen ginds heffen ook meer honden hun pootje op. Dat betekent dus meer stikstofoxides en ammoniak.”

Vanderlee vermoedt dat het nieuwe educatieve project zal aanslaan. “Milieuvervuiling en klimaatsverandering zijn immers volop in de actualiteit. Geen saaie theorie hier. Schooljongeren kunnen met hun eigen ogen zien wat die begrippen inhouden.”

JRD


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio