Productie van de Ford Transit wordt verhoogd

Ford gaat zijn productiecapaciteit in Europa de komende weken verhogen tot 530.000 exemplaren per kwartaal. Dat is een verhoging met 28.000 stuks op jaarbasis. Vooral de productie van de Transit en de kleinere bestelwagen Transit Connect in Turkije zal van de capaciteitsverhoging genieten.

BR />

De zeven Europese Ford-fabrieken produceerden het voorbije jaar ruim 1,8 miljoen voertuigen. Als de capaciteitsverhoging operationeel is, kan Ford in Europa meer dan twee miljoen auto’s per jaar produceren.

Lang geleden dat we nog eens iets van de Ford Transit gehoord hebben. Als we de cijfers mogen geloven gaat het goed met de bestelwagen die tot begin 2004 in Genk werd geproduceerd en destijds niet onterecht het ‘goudhaantje’ van Genk werd genoemd.

Vorig jaar werden in de fabriek in het Turkse Kocaeli, een joint venture van Ford met de plaatselijke industriële groep Koc Holding, ruim 280.000 exemplaren van de Transit en de Transit Connect geproduceerd.

Momenteel bedraagt de maximum jaarcapaciteit van de fabriek ruim 300.000 voertuigen maar dat is op termijn niet voldoende. Ford kondigde vorige maand op het autosalon van Chicago immers aan dat de Transit Connect, een compacte bestelwagen die gebaseerd is op de Ford Fiesta, vanaf volgend jaar ook in de Verenigde Staten zal worden verkocht.

Stagneren

Vorig jaar produceerden de zeven Europese Ford-fabrieken, met inbegrip van de fabrieken in Rusland en Turkije, welgeteld 1.833.600 voertuigen. Dit jaar worden er dat wellicht meer. Terwijl de verkoop in de traditionele Europese afzetmarkten zal stagneren, verwacht Ford een gevoelige stijging van de verkoop in Turkije en Rusland. Binnenkort komt daar een achtste fabriek bij in Roemenië.

Ford probeert de productiecapaciteit niet alleen in Turkije te verhogen, maar in al zijn fabrieken. Zo werd de productie in Genk onlangs nog opgevoerd tot ruim 1.330 exemplaren per dag. In Saarlouis, waar naast de Focus en de C-Max binnenkort ook de terreinwagen Kuga van de band zal rollen, wordt in functie van dat nieuwe model de productiecapaciteit opgevoerd tot 425.000 voertuigen per jaar, een stijging met 8 procent.

Guido CLOOSTERMANS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio