Planckaerts voor de rechter

Het parket in Marche vraagt een boete van 200 euro aan Eddy Planckaert voor inbreuken op de Waalse urbanisatiewetgeving.

ssimons

BR /> Al in 2004 kregen de Planckaerts de eerste aanmaningen om het stort rond hun Ardense huurchalet op hun ’berg’ in Nassogne op te ruimen.

De autowrakken, tipi’s en woonwagens werden uiteindelijk pas in november 2007 verwijderd.

Omdat ze “mensen van goede wil” zijn en de berg intussen helemaal opgeruimd is, vraagt de procureur des konings geen gevangenisstraf.

Het was met lood in de schoenen dat Christa en Eddy Planckaert woensdag persoonlijk voor de correctionele rechtbank verschenen, vertelt hun boezemvriend en advocaat Jean-Paul Roeland.

“Ik heb geweigerd deze zaak zelf te pleiten, maar raadde Eddy aan om een Waals advocaat te nemen. Er bestaat in Wallonië een zekere aversie tegen Vlaamse advocaten, zo van: als zij hier nu ook nog eens hun boterham komen verdienen. Christa en Eddy zaten geweldig met de zaak in hun maag. Het proces hing als een zwaard van Damocles boven hun hoofd. De straffen voor inbreuken op de urbanisatiewetgeving kunnen oplopen tot 30.000 euro, te vermenigvuldigen met 5,5 naargelang de opcentiemen. Zoals het er nu uitziet komen ze er met de minimumboete vanaf.”

Brave mensen

Het proces draait rond de tientallen autowrakken, tipi’s en woonwagens die de Planckaerts tussen 2001 en 2007 verzamelden rond hun huurjachthuis in Nassogne, tussen Rochefort en Saint-Hubert. Een eerste waarschuwing in 2004 haalde niets uit. In november 2007 kwam er dan toch plots schot in de zaak en werd de berg en chalet in oorspronkelijke toestand hersteld. De eigenaar van de chalet en de grond, die eveneens gedagvaard werd, nam het woensdag in de rechtbank voor zijn huurders op.

“De Planckaerts zijn brave mensen”, zei de man. “Ze zijn altijd correct met mij geweest.”

De substituut van de procureur des konings, Luc Van Malcot, bleek goed op de hoogte van de loopbaan van de oud-Parijs- Roubaix-winnaar. Hij was mild maar wees er wel op dat zelfs de grootste sportvedetten van België zich aan de wet moeten houden. “Niettegenstaande de grote verdiensten die we Eddy Planckaert kunnen toeschrijven, telt de wet voor iedereen. Omdat het mensen van goede wil zijn, moeten ze niet naar de gevangenis.”

De Planckaerts zelf vragen opschorting van straf. De uitspraak valt op 19 maart.

“O, staat het rechtbankverslag in een Waalse krant?”, schrikt dochter Stephanie Planckaert aan de telefoon. “Mama en papa zijn woensdag inderdaad voor de rechter verschenen. Het is hier intussen helemaal opgekuist, maar je kan geen foto’s komen maken vandaag want de grote baas van VTM komt op bezoek.”

Volgens Jean-Paul Roeland staat er geen enkel autowrak meer. “Tenminste niet meer zichtbaar. Ze zijn naar een andere plaats overgebracht. Let op: het gaat hier niet om een proces wegens sluikstorten, maar voor inbreuken op de urbanisatiewet. Het Waals Gewest wil het charmant Ardense landschap ongeschonden houden.”

Kunstwerken

Waarom de Planckaerts pas drie jaar na de eerste verwittiging hun berg opkuisten? “Daarvoor moet je een Planckaert zijn”, antwoordt Jean- Paul Roeland schalks. “Anderzijds was de situatie niet zo zwart-wit. De tipi’s, wrakken en woonwagens waren verplaatsbare elementen. We konden die woonwagen bijvoorbeeld elke dag een meter verzetten, en dan was er geen probleem. Een andere mogelijkheid was om de woonwagens en tipi’s als kunstwerken te laten catalogeren. Die denkpiste hebben we een tijdlang in overweging genomen. Die tipi’s zijn ook nooit gebruikt geweest als gastenhuizen. Ik heb er zelf met mijn vrouw en een paar zotten gelogeerd, om te zien of we het gewoon konden worden. We stookten er zelfs vuur in. Maar ’s nachts kon het heel koud zijn. De wind blies onder die zeilen.”

Gehandicapte kip

Volgens Roeland is de berg nu pico bello. “Zelfs de varkens zijn weg. Er lopen alleen nog drie paarden rond, een paar schapen, de hond en een gehandicapte kip met één poot. Spijtig genoeg verwacht ik mij na dit proces nog aan een nieuw proces, want de Planckaerts begingen nog een bouwovertreding aan het jachthuis. Zoals bij elke Ardense woning waren er terrassen rond de chalet. Om een beetje ruimte bij te creëren hebben Eddy en Francesco die terrassen overdekt. Begrijpelijk, want die mensen wonen daar met allemaal samen op een neusdoek. Die hebben dus echt geen greintje privacy. Ik zou het niet kunnen. Maar bon, we gaan nu proberen om die bouwovertreding te laten regulariseren.”

Het stort dat momenteel nog zichtbaar is in de VTM-docusoap De Planckaerts, is het 5 hectaren grote bos met vervallen houten chalets in Lesterny dat ze vorig jaar kochten.

“Over dat stort zijn nog geen klachten binnen gekomen. Ze hebben het zo gekocht en proberen er nu eerst nog de recupereerbare dingen uit te rapen. Uiteindelijk moet het chaletpark onderdak bieden aan de sterk aangegroeide familie. Ik heb nu het gevoel dat ze ecologisch verantwoord bezig zijn. Ze hebben nooit de bedoeling gehad de Ardennen te bezoedelen. Bovendien meten de Walen met twee maten en twee gewichten. Als Vlaming word je er harder geviseerd. In een straal van 10 kilometer rond Lesterny staat het vol autowrakken.”

Het is niet de eerste keer dat de familie Planckaert door Wallonië op de vingers wordt getikt. In 2005 riep de Waalse onderwijsinspectie Eddy en Christa Planckaert op het matje omdat zoon Junior meer dan 20 halve dagen ongewettigd afwezig was gebleven tijdens het schooljaar. Volgens Eddy Planckaert had Junior last van “een wankele gezondheid”.

De jongen krijgt sindsdien thuisonderwijs van zijn zus Stephanie.

Aangeboden door onze partners