Bush tevreden met onafhankelijk Kosovo

De Amerikaanse president George Bush heeft maandag de onafhankelijkheid van Kosovo erkend. Bush zei tegen het NBC-programma Today dat hij binnen zijn regering al lang pleitte voor een onafhankelijk Kosovo.

AP Ned

Het plan van VN-gezant Martti Ahtisaari uit 2007 dient als blauwdruk voor de toekomst, zei Bush. "We zullen zien hoe de gebeurtenissen zich vandaag ontwikkelen. De Kosovaren zijn nu onafhankelijk." Het plan van Ahtisaari voorziet in een onafhankelijk Kosovo onder internationale supervisie.

Kosovo deed een direct beroep op de VS en andere landen om zijn onafhankelijkheid van Servië te erkennen. Daarmee haalde Kosovo zich de woede van Servië en Rusland op de hals, die aanvoeren dat de Kosovaarse onafhankelijkheid een schending is van de in internationale verdragen vastgelegde territoriale integriteit van staten.

Kosovo was tot zondag, toen het de onafhankelijkheid uitriep, nog formeel een provincie van Servië, hoewel het in 1999 onder bestuur van de NAVO en de Verenigde Naties werd geplaatst.

Luchtaanvallen van de NAVO maakten in dat jaar een einde aan de strijd tussen Servische troepen en Kosovaarse separatisten.