Hangjongeren wegjagen met onaangename tonen

Kinderrechtencommissaris Ankie Vandekerckhove pleit voor sensibilisering en een wettelijke regeling rond het gebruik van de "Mosquito", een apparaatje dat een bijzonder onaangename klank produceert die alleen jongeren kunnen horen. Het ding wordt vooral in Nederland en Groot-Brittannië gebruikt om hangjongeren weg te jagen. In ons land hebben al twee particulieren zo'n toestelletje gekocht, zo schreef De Morgen zaterdag.

Belga

"Het is zeer erg dat we jongeren op zo'n manier beginnen te behandelen en hen wegjagen met ergerlijke geluiden", reageert Ankie Vandekerckhove maandag. De kinderrechtencommissaris vindt het gebruik van de Mosquito zeer discriminerend tegenover een bepaalde leeftijdsgroep. "Dat toestel maakt immers geen onderscheid tussen jongeren die overlast veroorzaken en jongeren die dat niet doen".

Tot nu toe bestaat er in ons land geen wettelijke regeling voor de Mosquito. "Wij pleiten er dan ook voor dat zo'n wettelijke regeling er komt, om te vermijden dat we in een situatie zoals in Groot-Brittannië of Nederland terechtkomen", stelt Vandekerckhove. Zij zou graag zien dat het apparaatje zowel voor particulieren als voor overheden verboden wordt.

De kinderrechtencommissaris pleit er voor om het probleem van hangjongeren bespreekbaar te maken. "We erkennen dat er op sommige plaatsen een probleem is met hangjongeren, maar zo'n Mosquito verschuift gewoon dat probleem", luidt het. "Naast een wettelijke regeling moet er dus ook sensibilisering komen".

Een Mosquito verspreidt een zoemend geluid met een zeer hoge ultrasone frequentie, hoger dan 8.000 hertz. Het irritante geluid is alleen hoorbaar voor mensen onder de 25 jaar. In Groot-Brittannië zouden al zowat 3.500 "Mosquitos" gebruikt worden in parken, commerciële centra en stadskernen om groepjes hangjongeren uit mekaar te drijven. In Nederland hangen ongeveer 300 Mosquito's in zestig gemeenten.