Gasthuiszusters Turnhout vieren jubileum met wandelroute

Op 1 maart opent in Turnhout een nieuwe wandelroute over de plaatselijke gasthuiszusters. De opening van de wandelroute is het startschot van het jubileum van de zusters. De vrouwen zijn in 2008 namelijk 400 jaar aanwezig in Turnhout. De wandeling van 2,5 kilometer leidt de deelnemers langs de architecturale erfenis van 400 jaar zusterlijke zorg in Turnhout.

Belga

De wandeling werd ontwikkeld door de Turnhoutse stadsgidsen die tijdens de twee uur durende tocht commentaar geven bij alle belangrijke bezienswaardigheden. Er zijn nog 31 gasthuiszusters actief in de Kempense gemeente. Zij zullen op 1 maart mee het terrein van 'hun' wandeling verkennen.

Het werk van de gasthuiszusters is belangrijk voor de Turnhoutse erfgoed. Vroeger zorgden ze ervoor dat ziekenhuizen, kinderdagverblijven en scholen in de regio draaiende bleven. Na vier eeuwen worden ze daar nu voor in de bloemetjes gezet.

De wandeling wordt officieel opgenomen in de toeristische activiteitenlijst van de stad Turnhout. Het jubileumjaar 2008 wordt op 12 mei afgesloten met een eucharistieviering geleid door de bisschop van Antwerpen. Op een academische zitting wordt daarna het overzichtsboek '400 jaar Gasthuiszusters Turnhout' voorgesteld.