Bart De Wever stuurt Jean-Luc Dehaene wandelen

Jean-Luc Dehaene vraagt de Vlaamse partijen om niet te overdrijven met hun eisen inzake staatshervorming. N-VA-voorzitter Bart De Wever was not amused.

ssimons

BR />

“Ik stap niet in een regering zonder grote staatshervorming, ik ga niet achter een wortel blijven lopen om uiteindelijk niets te krijgen”, liet hij zondag weten.

Jean-Luc Dehaene zei afgelopen weekend in De Morgen dat het “een kapitale fout zou zijn om een stap in de goede richting af te wijzen omdat die zogezegd te klein zou zijn”.

Daarmee richtte de voormalige premier zich rechtstreeks tot het kartel CD&V/N-VA. Dat heeft altijd gezegd dat het niet in een regering zou stappen zonder splitsing van Brussel-Halle- Vilvoorde en zonder garanties op een grote staatshervorming.

Maar die grote staatshervorming zit er voorlopig niet in, in de eerste fase zou het gaan om kleinere maatregelen, de zogenaamde borrelnootjes.

CD&V-voorzitter Etienne Schouppe wil pas reageren wanneer alles op tafel ligt. Ook NVA- voorzitter Bart De Wever zweeg in eerste instantie. Maar zondag reageerde hij opvallend scherp. Hij blijft aandringen op een grote staatshervorming.

“Ik wil daarvoor wel wat geven, maar ik ga ook niet achter een wortel lopen. Dat is in het verleden genoeg gebeurd. Men ging van fase naar fase en uiteindelijk zijn er verkiezingen en is er niets. Dat gaan wij niet doen. Als er geen duidelijke afspraken zijn, gaan wij niet meedoen”, aldus De Wever, die daarmee Dehaene wandelen stuurde.