Verkiezingen Pakistan van start met vijf doden

In Pakistan trekken maandag zo'n 80 miljoen mensen naar de stembus tijdens parlements- en provinciale verkiezingen. De verkiezingen gingen omstreeks 3 uur van start met heel wat geweld. Daarbij lieten vijf mensen het leven, waaronder een kandidaat van de oppositie.

Belga

Onbekenden openden in Lahore het vuur op een kandidaat van de partij van de voormalige eerste minister Nawaz Sharif. Het provincieraadslid Asif Ashraf stierf, net als een van zijn medewerkers, een lijfwacht en een derde persoon. Een medestander van Ashraf bezweek later in het ziekenhuis nog aan zijn verwondingen.

Aan de vooravond van de verkiezingen werd Pakistan al opgeschrikt door een zware zelfmoordaanslag waarbij 46 doden vielen. Een kamikaze reed met een bomauto in op een groep mensen die zich hadden verzameld voor de woning van een kandidaat van de PPP, de partij van de vermoorde oppositieleidster Benazir Bhutto.

Bij politiek geweld vielen vorig jaar meer dan 800 doden. Sinds begin dit jaar eisten 18 aanslagen 147 mensenlevens. De meeste aanslagen dit jaar waren gericht tegen kandidaten of verkiezingsbijeenkomsten.