Cupmaat meer zonder operatie

Een borstvergroting zonder dat u daarvoor onder het mes moet. Het kan dankzij een nieuwe techniek van het Amerikaanse bedrijf Q-Med. Dat ontwikkelde een doorzichtige gel die in de borst gespoten wordt voor meer volume. Enkele injecties onder plaatselijke verdoving en u heeft een cupmaat meer.

ssimons

BR />

In Japan, de VS en Groot-Brittannië is de zogenaamde boob jab al erg populair. En nu moet de rest van Europa voor de bijl. Q-Med stelde de gel Macrolane vorige maand voor op een congres voor plastische chirurgen in Parijs en is begonnen met trainingen voor geïnteresseerde chirurgen.

In tegenstelling tot nu hoeft de vrouw niet meer onder het mes. De dikke gel wordt onder plaatselijke verdoving diep in de borst gespoten, een behandeling die ongeveer een half uur duurt. Enkele dagen na de inspuiting zijn de borsten opgezwollen en gevoelig, maar ook meteen een cupmaat meer.

Macrolane is een afgeleid product op basis van hyaluronzuur, een lichaamseigen stof die verantwoordelijk is voor het volume en veerkracht van het bindweefsel.

Dure boezem

Een cupmaat groter als een spuitje van een cent? Niet echt, want er hangt een pittig prijskaartje aan. Een boob jab kost 2.700 euro. Voor een gewone borstvergroting betaalt u 2.000 euro. Bovendien is een boob jab slechts tijdelijk. Na een jaar begint het lichaam de gel langzaam af te breken, na 18 maanden zijn het product en dat maatje meer zelfs helemaal verdwenen. Indien gewenst kunnen patiënten hun borsten wel laten bijvullen voor 1.350 euro of wachten tot de gel helemaal door het lichaam is afgebroken en de behandeling opnieuw starten. Op een termijn van twintig jaar wordt dat wel een dure boezem.

Kuiten en billen

Volgens de makers is Macrolane goedgekeurd en veilig, maar critici wijzen erop dat de gevolgen op lange termijn onbekend zijn.

Het product werd niet enkel ontwikkeld voor borstvergrotingen, wel voor body shaping in het algemeen: ronde billen, volle kuiten of een ogenschijnlijk gespierde borstkas voor mannen, volgens Q-Med kan het allemaal. Het product zou ook gebruikt kunnen worden voor reconstructieve chirurgie om verminkte lichaamsdelen te herstellen.

“Kans op verminking niet onbestaande”

Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs wijst op de mogelijke gevolgen van deze techniek. “Normaal gezien wordt die gel in minuscule hoeveelheden gebruikt voor gelaatschirurgie, maar om een borst te vergroten heb je minstens 200 ml nodig. Het product is goedgekeurd op basis van houdbaarheid en steriliteit, maar niemand weet hoe het lichaam erop reageert. In het beste geval breekt het de gel af, in het slechtste geval leidt het tot abcessen en verminkingen. Ik voorspel dat sommige collega’s het gaan proberen, rechtszaken aan hun been krijgen en dat het product daarna even snel weer verdwijnt.”