Heemkring krijgt authentieke werktuigen van wagenmakerij

De familie Meelberghs uit Paal heeft de authentieke werktuigen van de vroegere wagenmakerij Meelberghs overgedragen aan heemkring Kiosk Beringen-Paal. Willy Meelberghs wilde de privé-collectie afstaan om twee redenen: de werktuigen in de publieke belangstelling brengen, en ze in verzekerde bewaring geven voor de toekomst.

BR />

De werktuigen geven een beeld van een ambacht dat al lang uit beeld is verdwenen. “De stamboom van de familie Meelberghs loopt terug tot in 1681”, legt voorzitter Chris Cierpial uit. “Eeuwenlang hebben zij aan houtbewerking gedaan. Zelfs in de daktimmer van de Paalse kerktoren staat de naam ‘Felix Meelberghs 1865’ gegrift.”

Familietraditie

De oorspronkelijke schrijnwerkerij en wagenmakerij Meelberghs werd opgestart door Alfons Meelberghs rond 1877. “Op oude foto’s van 1926 zie je vader Alfons met zijn drie zonen Modest, Louis en Leon aan het werk. De familietraditie in houtbewerking leefde daarna nog verder in meer gespecialiseerde takken. We zijn dan ook gelukkig dat we van Emiel Meelberghs de toestemming kregen om de overdracht in deze moderne schrijnwerkerij te laten plaatsvinden. Ondertussen verzamelt onze kring alle mogelijke gegevens over de familie Meelberghs: stambomen, archiefstukken, rouwprentjes en dozen oude foto’s. De wagenmakerij en de familie komen alvast terug in ons Jaarboek 2008, in een boek over ‘Hout in Paal-Beringen’ en een boek over de Paalse straatnamen.”

Gekoesterd

Willy Meelberghs gaf meer uitleg bij de functie van de werktuigen. “Het beeld van mijn hard werkende voorouders zal me altijd bijblijven”, vertelt hij. “Jarenlang heb ik hun werktuigen gekoesterd om er een geschikte bestemming voor te vinden. Ik ben dan ook blij dat deze eggers en boren nu in goede handen zijn. Ik hoop dat er in Beringen een permanente tentoonstellingsruimte ingericht kan worden waarin de jongeren geconfronteerd worden met het leven van onze voorouders.”

Roger VANHOUDT


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio