“Al dat bloed is niet voor niets geweest”

Naar schatting 400 Limburgse Kosovaren waren gisterenavond naar sportzaal Eburonenhal afgezakt om de geboorte van hun nieuwe staat te vieren. Gemoedelijk, met balkanmuziek, cava, borrelnootjes en de onvermijdelijke rode vlaggen met dubbele adelaarskop.

BR />

In Tongeren omdat daar de grootste groep Kosovaren woont. Ook in Brussel, Luik, Hoei en Namen verzamelden honderden Kosovaren om samen te feesten.

Het grote spandoek aan de muur van de sporthal laat weinig aan de verbeelding over: Kosovë gezuar pavaresine.

“Dat betekent ‘Gelukkige onafhankelijkheid, Kosovo’”, zegt initiatiefnemer Haki Rexhepi, de 47-jarige Kosovaar die in 1996 als vluchteling in Tongeren terechtkwam. “Het liefst van al was ik nu in Kosovo om te vieren, maar ik heb daar niets meer. Alles werd verbrand door de Serviërs. Ik ben heel gelukkig dat ik indertijd hier terecht kon.”

Rexhepi wijst naar de muur. “Kijk, ik heb naast de Albanese vlag twee Amerikaanse vlaggen gehangen omdat de VS veel moeite gedaan hebben voor onze onafhankelijkheid. En boven de Albanese vlag hangt de Belgische driekleur. Ik zal nooit vergeten dat België mij en mijn familie een nieuw leven heeft geschonken. Ik hoop dat ik later twee nationaliteiten mag hebben: Kosovaar én Belg.”

Gevangenis

Terwijl de balkanmuziek aanzwelt, vult de Eburonenhal zich met meer mensen en meer rode vaandels. Fadil Klinaku (45) is een gelukkig man. Hij woont al twaalf jaar in Hasselt en werkt in een chemiebedrijf in Tessenderlo.

“Na het feest hier in Tongeren ga ik nog naar familie en vrienden in Brussel om verder te vieren. Ik heb net mijn baas gebeld om te zeggen dat ik morgen niet kan komen werken omdat ik zat ben (lacht). Hij vond het niet erg. Ik werk altijd hard en zeur nooit als ik overuren moet maken. Dan kan je op begrip rekenen, hé. Mijn vrouw en ik hebben ons goed geïntegreerd. We hebben nu in België onze toekomst, maar ons hart zal toch altijd in Kosovo blijven.”

Roel DAMIAANS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio