“Niet zonder slag of stoot”

“Niet zonder slag of stoot”

“Niet zonder slag of stoot”

Neerpelt - Dat acrobatie en het circus nog altijd tot de verbeelding spreken, werd afgelopen weekend bewezen in Neerpelt. Zowat driehonderd jongeren uit heel Vlaanderen verzamelden in het provinciaal domein Dommelhof voor een éénwielerconventie.
BR />
Het evenement was in handen van de Vlaamse organisatie voor Circuskunsten, samen met het Dommelhof. “Met deze conventie willen we jongeren die het rijden op een éénwieler al onder knie hebben, de kans geven kennis te maken met de nieuwigheden. Daarnaast willen we absolute beginners een initiatie aanbieden waardoor ze misschien de smaak te pakken krijgen om zich aan te sluiten bij een circusschool”, vertelt Peter Smets van de organisatie.

De éénwieler vormde tijdens het weekend de hoofdmoot, maar er viel ook te proeven van het grote gamma aan circuskunsten tijdens workshops. “Voor buitenstaanders is het misschien niet altijd te vatten, maar het circus leeft nog altijd”, vervolgt Smets. “We hebben in Vlaanderen een netwerk van 17 druk bezochte circusscholen, waaronder twee in Limburg, namelijk BalanCirk in Hasselt en Circ-O-fun in Neerpelt. Dommelhof, dat veel initiatieven neemt rond circustheater, is sinds jaar en dag dus een dankbare locatie waarvoor deelnemers zelfs van de kust afzakken.”

Muur
Op het terrein zelf wacht de deelnemers, van wie het gros tussen 10 en 16 jaar oud is, onder meer een hindernissenparcours. “Ik rijd nu anderhalf jaar met een éénwieler, en ja: het is een sport waarvan je zweet”, lacht de 11-jarige Obe Mortelmans. “In het begin is het een kwestie van evenwicht zoeken, dat doe je aan de muur. Daarvan los komen is moeilijk, en gaat ook niet meteen zonder slag of stoot, maar dan is het genieten. Vervolgens heb ik in de tuin een parcours gemaakt van houten paletten waarop ik behendigheidsoefeningen deed.” Zondag werd afgesloten met een baskettoernooi op - jawel - één wiel.

Geert VAN BAELEN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio