Aanslag op VN-gebouw in Kosovo en rellen in Belgrado

De Kosovaarse onafhankelijkheid heeft tot rellen geleid in de Servische hoofdstad Belgrado. Ook is een gerechtsgebouw van de Verenigde Naties in Kosovo het doelwit geworden van een aanslag met een handgranaat.

AP Ned

De explosie in het Servische noorden van Kosovo veroorzaakte beperkte schade aan een muur van het gebouw van de Verenigde Naties, maar niemand raakte gewond. In de buurt werd een niet-ontplofte handgranaat gevonden, zei een politiewoordvoerder.

In het centrum van Belgrado schoot de politie met rubberen kogels en traangasgranaten om honderden ultranationalisten uiteen te drijven. Ook werden charges uitgevoerd. Zeker dertig mensen, onder wie vijftien politieagenten, raakten gewond.

Bij de Amerikaanse ambassade in de Servische hoofdstad was eerder ook geprotesteerd en bij de Sloveense ambassade werden vernielingen aangericht. Slovenië bekleedt momenteel het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie.

Kosovo heeft zichzelf zondag tot een onafhankelijk land uitgeroepen, tot groot ongenoegen van Servië en de Serviërs die in Kosovo wonen. De Servische president Boris Tadic liet zondag direct weten dat Servië de 'unilaterale en illegale' onafhankelijkheidsverklaring nooit zal accepteren.