VN-veiligheidsraad in spoedzitting bijeen rond Kosovo

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is zondag op verzoek van Rusland in spoedzitting bijeengekomen om de Kosovaarse onafhankelijkheidsverklaring te bespreken.

AP Ned

Rusland wil, net als Servië, dat de Servische territoriale integriteit niet wordt aangetast. Het unilateraal uitroepen van de onafhankelijkheid door Kosovo, zondag, wordt door Rusland in strijd met het handvest van de VN genoemd. Rusland zegt zich vooral zorgen te maken over de veiligheid van Serviërs en andere etnische minderheden in Kosovo.

De Verenigde Staten steunen de onafhankelijkheid van Kosovo, net als de meeste landen van de Europese Unie. De Amerikaanse plaatsvervangend ambassadeur bij de VN Alejandro Wolff zei dat de VS zich geen zorgen maken over de veiligheid van de Servische minderheid. Er zijn goede afspraken gemaakt, zei Wolff.

Kosovo hoopt dat EU-ministers van buitenlandse zaken die steun maandag op een bijeenkomst in Brussel onder woorden zullen brengen. EU-woordvoerder Jens Mester riep zondag op tot kalmte in Kosovo en de Balkan. "De internationale gemeenschap duldt geen geweld in Kosovo", zei hij. Ook de Amerikaanse president George W. Bush zei dat zijn land alles in het werk zal stellen om gewelddadige confrontaties tussen de etnisch-Albanezen en de Servische minderheid te voorkomen.

De zondag door de premier Hashim Thaci voorgelezen onafhankelijkheidsverklaring werd unaniem goedgekeurd door het Kosovaarse parlement. De tien parlementariërs die de Servische minderheid in Kosovo vertegenwoordigen boycotten de buitengewone zitting.