Zesde editie van Kulturama lokt 28.500 toeschouwers

De zesde editie van het Leuvense Kulturama heeft volgens de organisatoren 28.500 toeschouwers over de vloer gekregen. Dat zijn er ongeveer evenveel als in 2007.

Belga

BR>

Kulturama is een initiatief van de stad Leuven en een 30-tal Leuvense culturele organisaties. Verspreid over vier dagen omvatte het programma 180 verschillende voorstellingen met aandacht voor onder meer beeldende kunst, boeken, film, beeldverhaal, muziek en nieuwe media.

De grootste publiekstrekkers van de editie waren de diverse activiteiten rond 25 jaar "Het Verdriet van België" (foto). Daarbij werd Claus' boek onder meer helemaal voorgelezen en besproken door figuren als Guy Verhofstadt en Louis Tobback.

Ook de Ed Banger Label Night, het concert met de voorstelling van de nieuwe cd van Tim Vanhamel en de retrospectieve tentoonstelling rond striptekenaar Ever Meulen lokten heel wat volk.

In de marge van Kulturama vond in het Stuk "Artefact" plaats, een festival rond kunst en nieuwe media, dat 9.000 bezoekers over de vloer kreeg. Blikvanger daar was "the slow inevitable death of american muscle", een installatie van de Amerikaan Jonathan Schipper, met een vertraagde autocrash met echte wagens. Die nam liefst zes dagen in beslag. Het Leuvense bedrijf LMS verleende technische ondersteuning aan de stunt.

Op de slotdag nam Bobby Ewing afscheid als stads-dj, een functie die hij twee jaar lang waarnam, met de DJ Bobby Ewing Run door Leuven, een combinatie van een loopwedstrijd, city parade en privécarnavalstoet. Hij wordt opgevolgd door Jeroen Meus, die zich tot 2010 de Leuvense stadskok mag noemen. Meus denkt onder meer aan de creatie van een Leuvens gerecht en een "Leuven eet"-manifestatie.