Club Brugge schrijft brief voor nieuw stadion

Het bestuur van Club Brugge heeft een brief geschreven naar alle gemeenteraadsleden van Oostkamp, Zedelgem en Brugge. Die moeten advies uitbrengen over de bouw van een nieuw stadion in Loppem of de uitbreiding van het Jan Breydelstadion in Sint-Andries.

Belga

In de brief zet Club Brugge haar standpunt over de keuze nog eens op een rijtje. Volgens Club is de noodzaak voor een stadion met 40.000 zitjes bewezen. Club Brugge heeft nood aan een stadion voor Europese wedstrijden. Het huidige Jan Breydelstadion voldoet niet aan de nieuwe normen.

De club is sinds 2005 met het project bezig. Het maakte een afweging uit zestien locaties. Uiteindelijk werd voor een site in Loppem bij Zedelgem gekozen. Het nieuwe stadion zou er met de opbrengst van een nieuw naastgelegen winkelcentrum worden gefinancierd. De plannen van Club Brugge werden begin 2007 aan het grote publiek voorgesteld.

Het stadsbestuur van Brugge staat kritisch tegenover de inname van een stuk groene gordel rond de stad. Daarnaast zijn er ook vragen over de gevolgen van een nieuw winkelcentrum voor de handel in de binnenstad. Het stadsbestuur liet daarom door de Vlaamse Bouwmeester onderzoeken of een verbouwing van haar Jan Breydelstadion tot 40.000 zitjes haalbaar is. De Vlaamse Bouwmeester concludeerde positief en wees ook op de noodzaak van commerciële activiteiten voor de financiering.

De Vlaamse overheid heeft onlangs aan de gemeentebesturen van Brugge, Oostkamp en Zedelgem een advies gevraagd over het voetbaldossier. De gemeenteraden van Oostkamp en Zedelgem spreken zich uit op 21 februari, Brugge volgt op 26 februari.

De CD&V, die in de drie gemeenten de grootste partij is, heeft haar standpunt intussen bepaald. De partij heeft begrip voor de sportieve ambities van Club Brugge. Rekening houdend met de impact van het project in Loppem op Brugge als winkelstad, gaat haar voorkeur uit naar de vernieuwbouw van het Jan Breydelstadion.