Britse bank Northern Rock wordt tijdelijk genationaliseerd

De in moeilijkheden verkerende Britse bank Northern Rock wordt tijdelijk genationaliseerd. Dat heeft de Britse minister van financiën Alistair Darling zondag bekendgemaakt.

AP Ned

BR>

"In de huidige marktomstandigheden denken we niet dat de twee voorstellen van de twee kandidaat-kopers voldoende garanties bieden voor de Britse belastingbetalers. Daarom heeft de regering beslist een wet voor te leggen die voorziet dat Northern Rock tijdelijk wordt genationaliseerd", zo verklaarde Darling op een persconferentie.

Northern Rock raakte in moeilijkheden door investeringen in risicovolle hypotheken in de Verenigde Staten. De bank bleef op de been dankzij miljardenleningen door de Britse overheid. inds de bank op 13 september 2007 onder de bescherming van de Britse nationale bank werd geplaatst, zou Northern Rock naar schatting 26 miljard pond (35 miljard euro) hebben geleend.

Onder meer Virgin Group van zakenman Richard Branson toonde belangstelling in Northern Rock over te nemen. Ook een overname door het huidige bestuur van de bank behoorde tot de mogelijkheden, maar gezien het huidige tumult op de financiële markten, vindt de Britse regering het echter onverstandig de bank in private handen te laten.

Darling benadrukte dat de nationalisatie van Northern Rock, die maandag met noodwetgeving wordt geregeld, slechts tijdelijk is. Zodra de situatie op de financiële markten stabiel is, wordt de bank weer geprivatiseerd. De minister zei voorts dat het bestuur van de bank alle beslissingen blijft nemen en dat de regering zich daar niet mee zal bemoeien.