"Staatshervorming mag pas na 2009 worden uitgevoerd"

De communautaire doorbraken die de volgende maanden mogelijk worden gerealiseerd, mogen niet voor 2009 van kracht worden. Dat heeft MR-voorzitter en minister van Institutionele Hervormingen Didier Reynders (foto) zondag duidelijk gemaakt.

Belga

Reynders benadrukt dat zijn partij echte hervormingen wil doorvoeren, maar niet voor de regionale verkiezingen van 2009. De MR zit in de Franse gemeenschap en het Waalse en Brusselse gewest in de oppositie en de MR-voorzitter wil niet dat de PS door een staatshervorming nog meer macht krijgt.

Zondag herhaalde Reynders die boodschap nog eens. "Om zo een debat te vermijden tussen ministers die hun eigen bevoegdheden willen uitbreiden of tussen partijen die toevallig een bevoegdheid beheren die kan worden geregionaliseerd", verklaarde de Franstalige liberaal zondag aan Belga.

Reynders benadrukte ook dat zijn partij samen met Ecolo de enige is die echte hervormingen wil op het vlak van goed bestuur. De MR-voorzitter heeft het dan vooral over de Franse gemeenschap en het Waals gewest, waar PS en cdH de plak zwaaien.