"Vitaminetekort is oorzaak van veel beschavingsziektes"

Een chronisch gebrek aan vitamines en andere "microvoedingswaren" kan verantwoordelijk zijn voor een aantal ernstige ziektes waarmee de hedendaagse mens kampt, zoals kanker, obesitas en alzheimer. Dat schrijft de Independent on Sunday op basis van een Amerikaans onderzoek.

Belga

Professor Bruce Ames van de universiteit van Californië in Berkeley stelt dat het voedingspatroon van de moderne mens een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van ziektes die de jongste tijd steeds meer mensen treffen. Dat is volgens Ames het gevolg van het feit dat onze voeding een aantal "micronutriënten" en vitamines ontbeert die noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid.

De moderne mens eet voedsel met een hoog caloriegehalte, maar volgens Ames met een tekort aan vitamines en mineralen. Om dat tekort te compenseren probeert het lichaam ons metabolisme in evenwicht te houden. Op korte termijn werkt dat, maar uiteindelijk richt dat proces schade aan in het DNA, wat kan leiden tot kwaadaardige tumoren, een verminderd immuniteitssysteem en een aantasting van de mitochondriale "energiebronnen" in de cellen.

Ook een van de meest besproken hedendaagse kwalen, zwaarlijvigheid, wordt volgens de professor gedeeltelijk veroorzaakt door onze slechte eetgewoontes. In een toespraak op een bijeenkomst van de American Association pleitte Ames dan ook voor het gebruik van vitaminepillen en andere voedingssupplementen om de door hem aangehaalde tekorten te bestrijden.

Ames geniet al wetenschappelijke faam als de "ontdekker" van standaardproeven voor kankerveroorzakende chemicaliën.