Brussels Airlines kan Zaventem verlaten

In een interview met de zondagseditie van La Dernière Heure doet Waals minister van Transport André Antoine (cdH) een oproep tot luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines, gevestigd op Brussels Airport, om naar Wallonië te komen. "Brussels Airlines moet naar Charleroi komen", zegt de Waalse bewindsman, wat volgens hem het bedrijf "tientallen miljoenen euro's zou opbrengen".

Belga

Minister Antoine noemt een aantal voordelen van die 'toenadering'. "Ik neem het voorbeeld van de taks. Die bedraagt 2,20 euro in Charleroi en 28,80 euro in Brussel", aldus de minister. "De rekening is makkelijk te maken voor werkgevers". "Het zou ook een goede zaak zijn voor de passagiers, want zij zullen minder moeten betalen voor hun tickets en krijgen meer bestemmingen".

Minister André Antoine wijst er ook op dat het Waalse gewest aandeelhouder is van SN Brussels Airlines. "Wij hebben dus een kaart om uit te spelen. Dat geldt niet voor de Vlamingen".

Charleroi is niet enkel geïnteresseerd in lagekostenmaatschappijen. "Brussels Airlines zou zonder enige moeilijkheid lijnen kunnen ontwikkelen met andere toestellen naar bestemmingen in Europa of Afrika. Ik wil een echte dynamiek rond onze tweede nationale luchthaven (...) Wij hebben een mooie kaart om uit te spelen". Volgens Antoine belet op termijn niets dat "SNBA voor sommige gevallen zou kunnen vertrekken vanop Luik". De Waalse minister verzekert Vlaanderen dat "het debat geen communautair debat is. Zij kunnen de luchthavens van Deurne en Oostende gebruiken die zowat 300.000 passagiers bedienen".

Zaterdag verklaarde Marcel Buelens, de ceo van BSCA in La Libre Belgique, dat de luchthaven van Charleroi sinds enige tijd in gesprek is met Brussels Airlines, maar "het is moeilijk om hen te overtuigen omdat de luchtvaartmaatschappij in Brussel een internationaal netwerk heeft. Maar ons argument is dat ze jaarlijks een besparing van 54 miljoen euro kan realiseren indien ze 2 miljoen passagiers in Charleroi brengt (...). Misschien voor vluchten naar Palma of Turijn", suggereerde hij.