Vijf voor twaalf voor vervuilde pompstations

Over een maand sluit Bofas, het saneringsfonds voor vervuilde (ex)pompstations, de aanvragen af voor tussenkomst voor het wegwerken van de vervuiling. Nog maar 217 tankstations - een kleine helft van wie in aanmerking komt - klopten aan bij het fonds.

Belga

"Nadien moeten ze zelf opdraaien voor de dure sanering", waarschuwt Chris Hoste, algemeen directeur van het fonds, in Het Nieuwsblad op Zondag.

Er staan in België vermoedelijk 455 vervuilde benzinepompstations. Om menselijke drama's door gedwongen sanering te voorkomen werd in 2004 het saneringsfonds Bofas opgericht. In september 2007 werd de werking uitgebreid tot alle bestaande en voormalige pompstations. Volgens directeur Chris Hoste levert dit vermoedelijk 455 dossiers op, vaak nog uit de jaren 60 en 70.

Eén maand voor het afsluiten van het register van aanvragen zijn er nog maar 217 aanvragen binnen, 141 uit Vlaanderen en 67 uit Wallonië.

Hoste hoopt op een stormloop in de laatste weken. "Voor een beetje geld - 3.000 euro voor het bodemonderzoek dat (ex)pomphouders zelf moeten betalen - vermijden ze dat ze na 20 maart zelf moeten opdraaien vopr de zware kosten. Een peulschil in verhouding tot de gemiddeld 100.000 euro die een sanering kost en die wij betalen", aldus Hoste.