‘Dorp met toekomst’ krijgt feest van 10.000 euro

Voor het tweede jaar op rij gaan de Landelijke Gilden op zoek naar een ‘Dorp met toekomst’. Met die wedstrijd, waar een groot volksfeest ter waarde van 10.000 euro aan vasthangt, willen ze dorpsbewoners aansporen om hun dorp gezelliger en leefbaarder te maken.

BR />

De meest uiteenlopende voorstellen zijn welkom. Vorig jaar organiseerden de verschillende dorpen bijvoorbeeld paaseierenbedelingen, cultuurmarkten en zangfestijnen, maar onthulden ze ook nieuwe wapenschilden, renoveerden ze een bakhuis of bliezen ze de omgeving rond een bron nieuw leven in.

De wedstrijd staat open voor alle dorpsbewoners. Na een selectie in maart krijgen 30 dorpen een budget van maximaal 2.500 euro om hun project uit te werken. Dat moet gebeuren tussen 1 april en 15 september. Het begrip ‘dorp’ wordt in het reglement trouwens niet gedefinieerd. De organisatoren gebruiken een ervaringsbenadering: iedereen die zijn leefomgeving als een dorp beschouwt en gezelliger wil maken, mag een gooi doen naar de titel ‘Dorp met toekomst’.

Vorig jaar schreven 121 Vlaamse dorpen zich met 124 projecten in. De Limburgse eer werd na de selectie verdedigd door 5 gemeenschappen: Eversel, Heppen, Kuttekoven, Mopertingen en Paal. Het mysteriespel van Eversel in Heusden-Zolder, waarbij dorpsbewoners in groep opdrachten moesten oplossen, werd toen na een moeilijke selectie door de jury bekroond als ‘Dorp met toekomst’. Hun dorpsfeest van 10.000 euro is inmiddels al achter de rug.

Maarten GORISSEN

Heb je een idee om samen met je dorpsgenoten je dorp gezelliger en leefbaarder te maken? Doe dan mee met de wedstrijd ‘Dorp met toekomst’. Inschrijven kan nog tot en met 29 februari. Elk Vlaams dorp of vereniging kan meedoen. Groepen die geen vereniging zijn, moeten wel met minstens 11 vrijwilligers zijn. Het volledige regelement vind je op de website

www.dorpmettoekomst.be


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio