Kersentoren van Katarakt staat binnenkort weer recht

Het kerstentorentje waarin Frank zich vorige week in de één-serie Katarakt heeft opgehangen, wordt binnenkort weer opgebouwd.

BR /> “We hebben daarover een afspraak met Natuur en Bos en met gedeputeerde Sleypen”, zegt burgemeester Eric Awouters. De eigenaar had het torentje vorig jaar gesloopt.

Het kersentorentje is vorig jaar platgegooid: de eigenaar wilde liever geen Katarakt-toeristen in de buurt van zijn perenplantage, en dus duwde hij het 80 jaar oude huisje omver. “Dat kersentorentje is van een van de vroegere eigenaars van de stroopfabiek, dus van een familie van herenboeren die zich een mooi torentje konden veroorloven. De andere torentjes zijn namelijk één verdieping hoog, dit had er twee. De boer kon van daaruit zijn plukkers in de hoogstamkersenboomgaard in de mot houden. Onderin werden de kersen opgeslagen.“

De gemeente heeft nu een overeenkomst met Natuur en Bos. “Zij hebben een domein van 40 hectare pal tegenover de fruitplantage. We gaan het huisje nu op hun terrein opnieuw opbouwen. Zij kunnen hiervoor 15.000 euro Efrosteun aanvragen die gereserveerd is voor de stroopfabriek. Daar geven wij onze toestemming voor. Rond het huisje gaan ze een perenplantage planten. De toeristen mogen die peren plukken.” Van boven in het torentje zal je trouwens een prachtig uitzicht hebben op de heuvels van Borgloon.

Het torentje heropbouwen kost 50.000 euro. “Die kosten delen we met de provincie.”

Peren plukken

De heropbouw moet normaal gezien eind maart starten. “We zouden graag de eerste steen leggen op 30 maart, op de dag dat de Katarakt-wandeling opent.”

“Natuur en Bos heeft tegenover de plantage waar het torentje stond, een stuk grond. Daar gaan ze ook bomen zetten waarvan de mensen de peren kunnen plukken”, zegt burgemeester Eric Awouters.

JCr/LC


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio