Sociale cursus na dodelijke zuipwedstrijd

Twee jonge mannen zijn maandag door de rechtbank in Berlijn veroordeeld tot het volgen van een sociale cursus, omdat door hun toedoen een 16-jarige scholier zichzelf dood dronk.

AP Ned

De tiener sloeg tijdens een weddenschap met een 26-jarige barkeeper meer dan 45 glazen tequila achterover en raakte in een coma. Hij had een alcoholpromillage van 4,8 in zijn bloed en overleed vier weken later.

De jongens van 18 en 21 schonken de tiener Lukas in februari vorig jaar glazen tequila en de barman voornamelijk water. Ook hielden zij de score bij. De twee zijn volgens het jeugdrecht vervolgd. Zij wisten van het bedrog van de barman en kenden de spelregels, stelde de rechter in de Duitse hoofdstad. "Als Lukas had geweten dat de barkeeper alleen water dronk had hij zeker niet meegedaan."

De advocaat van het tweetal heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak. Volgens hem heeft Lukas zelf ingestemd met de weddenschap en heeft hij daardoor bewust risicos genomen. De 26-jarige barman moet later voor de rechter verschijnen. Hij wordt volgens het volwassenenrecht berecht. Hij zou de tieners opdracht hebben gegeven hem van water te voorzien zodat hij de weddenschap kon winnen.