Hoge temperatuur geen probleem voor landbouw

De abnormaal hoge temperaturen van de laatste dagen leveren voorlopig geen problemen op voor de landbouwsector. De boeren blijven echter wel waakzaam voor een plotselinge daling van de temperatuur.

Belga

Volgens professor Bernard Bodson van de universiteit van Gembloux is er voorlopig geen probleem omdat het slechts gedurende een paar uur van de dag warm is. "Als de nachtelijke temperatuur opnieuw tot 7 tot 8 graden stijgt, zoals soms het geval was in januari, hebben we wel een probleem, want dan komen sommige planten te vroeg in bloei."

Volgens de professor valt de oogst wel elk jaar vroeger. "Tegenover twintig jaar geleden wordt het graan nu al acht dagen vroeger geoogst", zegt Bodson.

De plantenkwekers vrezen dat sommige planten, net als vorig jaar, niet zullen verkopen. "In 2007 was het weer ook erg mooi in het begin van het jaar", zegt Georges Silvestre van de Waalse tuinbouwvereniging. "De meeste mensen willen enkele weken zon voor ze hun planten aanschaffen, maar in de lente daalde de temperatuur opnieuw. We hebben toen enorme voorraden in de container kunnen gooien."