Kredietcrisis: Stapje verder naar de afgrond?

De problemen op de beurzen blijven aanhouden. Maandag verloren Fortis en KBC in Brussel meer dan 3 procent. Oorzaak zijn vermoedelijke problemen bij de grootste verzekeringsmaatschappij ter wereld.

Belga

Wall Street opende lager maar wint momenteel ongeveer 0,3 procent. In Brussel is de Bel-20 0,8 procent lager gesloten.

Er zijn problemen opgedoken in de boekhouding van American International Group (AIG), de grootste verzekeringsmaatschappij ter wereld. Maandag heeft revisor PricewaterhouseCoopers laten weten dat er "materiële zwaktes" zijn in de manier waarop de verzekeraar zijn kredietderivaten heeft gewaardeerd. Het aandeel van AIG verloor meer dan 10 procent, de grootste daling in de laatste twintig jaar.

Het bedrijf heeft afdelingen die verzekeren en investeren in rommelhypotheken (subprime-leningen). In december liet AIG nog weten dat het niet al te zwaar getroffen was door de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Maar nu moet het toegeven dat die contracten de voorbije maanden voor miljarden dollar in waarde zijn gedaald. AIG is nog aan het berekenen hoeveel de daling in het vierde kwartaal precies bedraagt.

De verliezen bij AIG worden bekend uitgerekend een dag nadat de G7 - dit zijn de zeven grootste industrielanden - de banken opgedragen hebben snel duidelijkheid te scheppen over hun kredietverliezen. Het is de onzekerheid over de omvang van de verliezen die als een donderwolk boven elk beursherstel hangt.

'We vragen de financiële instellingen om de verliezen die ze leden als gevolg van de kredietcrisis, snel en volledig te onthullen', stelden de ministers van Financiën van de G7 in hun slotverklaring van hun informeel overleg in Tokio, afgelopen zaterdag. De zeven vermeden uitdrukkelijk het woord recessie in de mond te nemen. Al waarschuwen ze wel voor een wereldwijde groeivertraging.