Mills rekent op 67 tot 134 miljoen euro

Sir Paul McCartney en zijn ex-vrouw Heather Mills (foto) zijn maandag naar de rechtbank getogen om er achter gesloten deuren tot een overeenkomst te komen over de voorwaarden van hun scheiding.

AP Ned

Mede doordat de 65-jarige ex-Beatle McCartney naar schatting 1,1 miljard euro bezit, zou het kunnen uitlopen op de duurste schikking in de geschiedenis van Groot-Brittannië. De 40-jarige Mills zal zichzelf vertegenwoordigen bij de onderhandelingen, waar vijf dagen voor zijn uitgetrokken.

Ze ontsloeg haar advocaten in november. Aanvankelijk hadden McCartney en Mills dezelfde advocaten als die welke de Britse kroonprins Charles en zijn ex-vrouw Diana Spencer hadden ingehuurd om hun scheiding te regelen. De uitkomst van de schikking zal naar verwachting niet naar buiten komen, tenzij een van twee of beiden in hoger beroep gaan of naar de pers lekken.

"Schattingen van de uiteindelijke schikking lopen van 67 tot 134 miljoen euro", zei Suzanne Kingston, een familierechtadvocate. "Er zal rekening gehouden worden met de korte duur van het huwelijk en de vergaarde rijkdom tijdens het huwelijk in vergelijking met de rijkdom van voor het huwelijk." Britse media meldden eerder dat McCartney 34 miljoen euro geboden had, maar dat Mills tenminste het dubbele verwachtte.

Mills gaf in november een reeks interviews. Daarin zei ze dat McCartney haar en hun dochter niet had beschermd tegen doodsbedreigingen, leugens en smaad. "We kregen doodsbedreigingen. Het was zo erg dat ik zelfmoord overwoog. De pers schilderde me af als een erger persoon dan een pedofiel of een moordenaar, terwijl ik de afgelopen twintig jaar alleen maar liefdadigheidswerk heb gedaan", zei Mills in de interviews. "Ik ben degene die dagelijks slecht word behandeld. Ik heb Paul altijd in bescherming genomen en dat zal ik blijven doen, maar ik wil ook niet dat mijn dochtertje als ze 12 is alleen maar eenzijdige verhalen op het internet te lezen krijgt."

Mills is onder andere actief in campagnes tegen landmijnen als Adopt-a-Minefield. Zelf verloor ze in 1993 haar linker onderbeen bij een motorongeluk. Ze trouwde in juni 2002 met McCartney. Samen kregen ze een dochter Beatrice in oktober 2003, en in 2006 kondigden ze aan te gaan scheiden.

Het recordbedrag dat in een schikking is uitbetaald ligt nu bij de zakenman John Carman, wiens ex-vrouw in 2006 64 miljoen euro kreeg.