Acht en zes jaar cel voor internationale drugshandel

De correctionele rechtbank in Luik heeft maandag twee Turkse burgers veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht en zes jaar in een groot dossier rond een internationale handel in verdovende middelen. De rechter wees in zijn oordeel vooral op de uitvoer van 250.000 xtc-pillen en 20 kilogram heroïne naar Turkije.

Belga

De eerste verdachte, een 49-jarige Turk uit Luik, werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar. De tweede verdachte, een 38-jarige Turk uit Maastricht, kreeg 6 jaar cel. Beide mannen liepen al eerder veroordelingen op.

In februari 2007 werd een uitgebreid xtc- en heroïnenetwerk opgerold na een internationale politieactie en na het afluisteren van telefoongesprekken. Na het onderzoek werd een belangrijke criminele organisatie, die aan de oorsprong lag van een uitgebreid netwerk, ontmanteld. De drugs vertrokken vanuit België en Nederland en werden langs Turkije uitgevoerd naar Syrië, Iran of Pakistan.

De Europese aanhoudingsbevelen werden uitgevaardigd tegen de twee protagonisten. De ene werd onderschept op de luchthaven van Zaventem, alvorens hij het vliegtuig wilde nemen richting Istanbul. De andere werd in Turkije gearresteerd, samen met verschillende lokale medeplichtigen.

Het onderzoek kon aantonen dat de twee binnen het netwerk belangrijke functies vervulden.

Uit het dossier bleek ook dat de criminele organisatie, die eveneens in Duitsland en Nederland actief was, mensen intimideerde, bedreigingen uitte, en zelfs overging tot ontvoering en corruptie. De directeur veiligheid op de luchthaven in Istanbul bleek ook betrokken in de zaak.