Helft Europese werknemers werkt om geld te verdienen

Persoonlijke voldoening is slechts voor 22 procent van de Belgische werknemers een stimulans om te werken. Dat blijkt maandag uit een opiniepeiling van de carrièresite Monster. Voor de peiling werden 6.881 werknemers uit Europa, waaronder 1.748 Belgische werknemers, ondervraagd over wat hen stimuleert om te gaan werken.

Belga

Bijna de helft van de ondervraagden (49 procent) gaat vooral uit werken om geld te verdienen en zo een zekere levenskwaliteit te behouden. Voor nauwelijks 28 procent van de werknemers is jobtevredenheid een stimulans om elke morgen te gaan werken. Voor België worden gelijkaardige resultaten opgetekend, respectievelijk 53 procent en 22 procent.

Slechts 4 procent van de Europese werknemers werkt om vroeg op pensioen te gaan. Voor de Noorse werknemers is het al helemaal geen stimulans, want amper 2 procent van de Noorse actieve bevolking maakt deze overweging.

Voor de Italianen moet een job in de eerste plaats inspirerend zijn: 44 procent beweert dat dit hun belangrijkste drijfveer is om te werken, terwijl voor slechts 37 procent geld op de eerste plaats komt. Ook in Nederland wil de meerderheid (42 procent) vooral met plezier gaan werken. Finse werknemers daarentegen werken vooral om te leven en niet omgekeerd. Maar liefst 71 procent werkt voor het geld, dit vergeleken met amper 5 procent die in eerste plaats persoonlijke voldoening zoekt in zijn job.

"Onze opiniepeiling toont aan dat Europese werknemers leven belangrijker vinden dan werken, " concludeert Bernard Hensmans, Country Manager van Monster België.