Congolese president Kabila benoemt nieuwe hoge magistraten

De Congolese president Joseph Kabila Kabange heeft nieuwe hoge magistraten benoemd. Dat meldt de Congolese pers maandag. Bij de zeven ordonnanties die Kabila zaterdag goedkeurde, betroffen er twee de benoeming van magistraten van de zittende magistratuur en het openbaar ministerie. Andere ordonnanties gingen over de pensionering van magistraten die de leeftijd van 65 jaar bereikt hebben of die 35 jaar gewerkt hebben.

Belga

Volgens de kranten "Le Potentiel" en "Le Palmarès", werd Tinka Manyire Bin Digeba tot voorzitter van het Hooggerechtshof benoemd. Hij volgt er Lwamba Bintu op. Mushagalusha Ntayondesa Ndi vervangt Tshimanga Mukeba als procureur-generaal van de republiek.

Een afgevaardigde van de Mouvement de Libération du Congo (MLC) zei maandag dat de benoemingen "het Congolese justitiesysteem brozer maken". "We zijn getuige van een zuiveringsactie zonder voorgaande", klonk het.

"Op basis waarvan gaan de nieuw bevorderden recht spreken als ze niet kunnen beschikken over de ervaring van de oude?", besloot hij.