Minder spam vanuit België

België daalde in het laatste kwartaal van 2007 van de 48ste naar 62ste plaats op de lijst van spamproducerende landen, in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar. Rusland rukt op naar de tweede plaats, de Verenigde Staten blijven koploper. Dat maakt Sophos maandag bekend, een bedrijf gespecialiseerd in IT-veiligheid en -controle.

Belga

België produceert 0,1 procent van alle spam, Noord-Amerika 21,3 procent.

Uit het onderzoek bleek een drastische toename van junkmail wereldwijd, die van op verdachte Russische computers werd verzonden. Het land produceert intussen 8,3 procent van alle spam ter wereld, goed voor 1 op de 12 junkmails.

Rusland en het Amerikaanse continent zijn zo samen verantwoordelijk voor bijna de helft van alle spam. Volgens Marnix van Meer, directeur van Sophos Benelux, maken de cijfers duidelijk dat in deze regio veel computers onvoldoende beschermd zijn tegen misbruik door hackers. Ook China rukt op en staat met 4,2 procent op een derde plaats.

Sophos wijst op het toenemend gebruik van spam om aandelenkoersen kunstmatig op te drijven. Geld is volgens van Meer dan ook de grootste en machtigste factor bij junkmails, naast genot (klik- en koopprikkel) en geloof of politiek. Die laatste speelt wel een meer regionale rol en is ook minder doorslaggevend.