"Stoppen met profileren in functie van 2009"

CD&V-voorzitter Etienne Schouppe roept maandag in le Soir de partijen op om hun verantwoordelijkheid op te nemen en de politici om "zich toe te leggen op datgene waarvoor ze verkozen zijn: regeren". Hij wil dat politici zich niet langer profileren in functie van de regionale verkiezingen in 2009.

Belga

De partijen "voeren campagne en positioneren zich om zich te profileren voor de regionale verkiezingen van 2009. Van belang voor CD&V is het oprichten van een federale regering met als doel de nv België beter te beheren. Voor ons mag dit volledig Belgische doel niet afhangen van de positie die we in 2009 willen innemen", zegt Schouppe. "Een deel van de problemen die Yves Leterme ondervindt, heeft te maken met de drang van partijen om zich te profileren in functie van 2009."

Voor de CD&V-voorzitter moet het federale niveau de link blijven tussen het Europese niveau en de gemeenschappen. "Onze toekomst moet samen gebouwd worden: hoe minder wrijving tussen ons, hoe minder communautaire problemen er zullen zijn en hoe beter Brussel zijn rol zal kunnen spelen van bruggenhoofd tussen de twee gemeenschappen", stelt Schouppe. Hij benadrukt dat splitsing van het land niet het doel is van CD&V.

De partijvoorzitter voegt nog toe dat de federale staatskas niet geleegd mag worden, "zoals de laatste financieringswetten en vooral het Lambermontakkoord hebben toegelaten. Wie zegt van België te houden, moet het land de middelen geven om financieel te overleven. Als men doorgaat met het verarmen van de federale staat, ijvert men voor het opblazen van het land".