Beveiliging Schiphol opnieuw gekraakt

Ondanks de aangescherpte beveiliging op Schiphol kan personeel van de Nederlandse luchthaven nog altijd tassen mee naar binnen nemen zonder dat de inhoud ervan wordt gecontroleerd. Dat claimde SBS6-journalist Alberto Stegeman zondagavond in zijn undercoverprogramma.

Belga

Stegeman deed die uitspraken op basis van opnamens van vrijdag, twee dagen nadat Schiphol de beveiligingsmaatregelen had verscherpt naar aanleiding van eerdere onthullingen van de journalist. Volgens Stegeman is de beveiliging er sindsdien wel beter op geworden, maar is de controle van bagage van personeel nog steeds niet op orde.

Een medewerker van het SBS6-programma "Undercover" in Nederland kon drie maanden ongestoord als platformmedewerker van Schiphol op kwetsbare plekken op de luchthaven komen. Daardoor kon hij onder meer een nepbom in de laadruimte van een passagiersvliegtuig krijgen.

Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine zei vrijdag al dat zoiets nooit had mogen gebeuren. Hij noemde het incident een doodzonde. De Koninklijke Marechaussee is bezig met een onderzoek naar de zaak. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin zal het parlement maandag op basis van de eerste bevindingen informeren over de gang van zaken.

Vooral de oppositie in de Kamer dringt aan op een spoeddebat. "Met alle veiligheidsprocedures wordt een loopje genomen. Het is een buitengewoon slap zooitje. Ik kan me niet voorstellen dat er nog een luchthaven in Europa is waar het nog beroerder gaat dan hier op Schiphol op dit moment", zei Fred Teeven van de rechtsliberale oppositiepartij VVD in de uitzending. Volgens hem stelt de veiligheidsscreening van personeel door de inlichtingendienst AIVD ook niets voor.

Ook Kamerlid Naïma Azough van GroenLinks reageerde geschokt. "Ik vind dat zowel het ministerie als de luchthaven zich kapot zou moeten schamen", zei ze. "Als alle maatregelen die op papier staan toegepast zouden zijn, dan had dit nooit gekund, en zeker niet drie maanden lang elke dag".