125 pijprokers nemen deel aan Belgisch kampioenschap

In Ruisbroek bij Puurs vond zondag het Belgisch kampioenschap pijproken plaats. 125 deelnemers waagden hun kans, maar de titel ging voor de vierde opeenvolgende maal naar Steven Van Puyvelde, een 27-jarige Waaslander.

ssimons

BR>

Tijdens het Belgisch kampioenschap komt het er op aan om zo lang mogelijk het vuur in de pijp te houden. Elke deelnemer krijgt daarvoor een pijp, drie gram pijptabak, een stamper en twee lucifers. Je krijgt vijf minuten om de pijp te stoppen en nog eens één minuut om ze aan te steken.

”Vanaf dan komt het er op aan om zo geconcentreerd mogelijk te roken en het vuur boven te houden, zodat de tabak onderaan niet opbrandt”, aldus Ward Luppens, voorzitter van het organiserende Pijp & Toebak. ”Je kan er op trainen, maar je hebt er de juiste feeling voor nodig, zeg maar het talent. Als je dat niet hebt, word je nooit een topper.”

Op het Open Belgisch Kampioenschap kwamen dit jaar zo’n 125 deelnemers af. De pijprokers kwamen uit België, maar ook uit Nederland, Duitsland en Frankrijk. De taal van het pijproken blijkt immers universeel, zodat het al gauw een rokerige, mistige maar ook plezante bedoening werd. Tafelcommissarissen hielden nauwgezet in het oog wiens pijp vroegtijdig uit ging. Dat het kampioenschap au sérieux wordt genomen, blijkt ook uit het feit dat er speciaal hiervoor ’geheime’ tabak uit Denemarken werd overgevlogen zodat niemand vooraf kon oefenen.

Na een uur bleven nog amper 27 rokers over. De overwinning ging uiteindelijk naar een Nederlander die tweeëneenhalf uur aan zijn pijp bleef lurken - geoefend in het zuinig roken, zullen we maar zeggen - maar de Belgische titel was voor Steven Van Puyvelde die voor het vierde opeenvolgende jaar kampioen werd en het twee uur ‘trok’.

“Ik vrees dat ik het eerste uur iets te zenuwachtig was en dat heeft me wat tabak gekost. Toch ben ik blij dat ik de titel kan houden. Ik rook nog maar vijf, zes jaar pijp. Op naar het Belgische record nu: 3 uur en 6 minuten.”

De Waalse Severine Laurent (35) werd bij de vrouwen kampioen. Zij hield haar pijp 1 uur en 16 minuten lang aan de praat. ”Nochtans is dit nog maar mijn eerste wedstrijd. Ik denk dat ik een beetje een natuurtalent ben.“