Paleis beschouwt N-VA als staatsgevaarlijke organisatie

Koning Albert speelde tijdens de formatie loopjongen voor oranje-blauw. Hij pleitte voor de invoering van een federale kieskring en verlangde naar een breuk in het kartel CD&V-N-VA.

Belga

BR> Dat schrijft De Standaard maandag.

Volgens de krant was de koning een hartstochtelijk verdediger van oranje-blauw, een coalitie die strookt met de politieke voorkeur van de vorst. "Didier Reynders (MR) hielp de koning over zijn grootste aversie voor Yves Leterme (CD&V) heen. Het Paleis heeft zich uit de naad gewerkt om oranje-blauw te doen slagen", zo luidt het. "Pas toen formateur Leterme zich eind november vastreed, viel de vorst terug op de politicus met wie hij acht jaar goed had samengewerkt: Guy Verhofstadt (Open Vld)."

Koning Albert pleitte structureel voor de invoering van een federale kieskring. "Voor hem was dat een uitgelezen manier om de Belgische cohesie in stand te houden." Hij wilde ook de tien federale wetenschappelijke instellingen behouden (zoals het KMI en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten), omdat die volgens hem de natie symboliseren.

Tijdens zijn gesprekken met Leterme en CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen bepleitte Albert steeds de stopzetting van het kartel tussen CD&V en N-VA. Het Paleis beschouwt de N-VA als een staatsgevaarlijke organisatie en legde de schuld voor de moeilijke formatie bij haar voorzitter, Bart De Wever.