Gezinsvriendelijke bedrijven krijgen extra Vlaams geld

Vlaams minister voor Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt (sp.a) investeert 5 miljoen euro in gezinsondersteunende diensten in ondernemingen. Met dat geld moeten bedrijfscrèches uitgebouwd worden of kan kinderopvang betaald worden in de vakantieperiode. Dat zegt Van Brempt maandag in een interview met De Morgen.

Belga

"Het stimuleren van bedrijfscrèches, kinderopvang tijdens schoolvakanties, strijkateliers of boodschappendiensten maken de combinatie van werk-gezin lichter en nemen een aantal drempels weg voor de kwetsbaarste groep werkzoekenden, alleenstaande ouders op kop. Maar ondernemingen vinden ook sneller en makkelijker personeel als ze hun werknemers die ondersteuning kunnen bieden", zegt Van Brempt.

De minister mikt met haar maatregelen expliciet op de lagere loonklassen. "De arbeiders in de autofabrieken of de caissières in de supermarkten hebben niet de middelen van carrièremannen en -vrouwen en ze hebben atypische werktijden. Zij hebben die diensten dubbel zo hard nodig."

De nieuwe plannen passen in het "alternatief gezinsbeleid", waarvan Van Brempt in het laatste regeringsjaar van de Vlaamse regering een topprioriteit wil maken. Volgens de minister houdt het gezinsbeleid amper rekening met de veranderde sociale realiteit.