Shots maakt het mooie weer

Dit weekend vond de vierde en ongetwijfeld zonnigste editie van het Hasseltse cultuurfestival Shots plaats. Zaterdag bleek de drukst bezochte festivaldag, met het Jenevermuseum als een van de grote trekpleisters.

Toch bleek de drempel tussen een terrasje doen en Shots bezoeken nog iets te groot: sporadische Hasselt-bezoekers leken een beetje verloren te lopen in het Shots-aanbod.

Op een gebrek aan leuke activiteiten konden we Shots dit jaar allerminst betrappen: zowel de laagdrempelige activiteiten, zoals die in het jenevermuseum, als het iets moeilijker toegankelijke aanbod, zoals de dansvoorstelling van Wim Vandekeybus, trokken veel volk naar Shots. Het idee om de Hasseltse musea van zaterdag op zondag tot middernacht open te houden, bleek dan weer minder nachtraven te lokken dan verwacht.

“Na 22 uur konden we niet meer dan 15 bezoekers verwelkomen, bij het Modemuseum was dat zelfs minder,” klinkt het bij het Nationaal Jenevermuseum.

De nieuwe ‘oranjebitter’ likeur, die daar tijdens het Shots-weekend kon worden geproefd, trok zaterdag wel zo’n 500 lekkerbekken naar de Witte Nonnenstraat. De platenbeurs en het reünieconcert van Hoodoo Club in de Muziekodroom deden het goed, en ook de zalen van cultuurcentrum Hasselt zaten voor de belangrijkste dans- en theatervoorstellingen mooi gevuld. Het meest in het oog springende cultuurobject in de straten van Hasselt was het tentenkamp ‘El Sol’ - toepasselijker kon niet - waar een fictieve fanfare het hele weekend logeerde.

Verstopt

“Weet u wat hier precies te doen is?”, vraagt een Maastrichts koppel. We staan op het Dusartplein, en buiten een bord dat de route van de gratis Shots-bus beschrijft, vinden we geen info over welke activiteiten er nu precies plaatsvinden rond de busstopplaats. Z33 en het jenevermuseum, belangrijke trekpleisters voor Shots, zijn nochtans vlakbij.

“Die hop-on, hop -off Shotsbus leek ons de ideale manier om Hasselt eens te verkennen én meteen wat cultuur mee te pikken,” zegt de mannelijke helft van het koppel. “Niets mis met de activiteiten, alleen vreemd dat er niet echt bewegwijzerd wordt in de straten van Hasselt. Het is altijd even zoeken wanneer we van die bus stappen. Jammer ook dat die infokrantjes niet op straat worden uitgedeeld: alsof het festival een beetje wordt verstopt.” Zon of niet: Shots moet meer léven in de straten van Hasselt.

An Smets


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio