Ereambassadeur Nijs schrijft zijn memoires over Congo

“Het is een hele eer dat Tessenderlo mij als voormalig inwoner van de gemeente wil huldigen. Niet voor mezelf, maar als ik iets kan doen voor de arme kindjes in Afrika, dan laat ik die kans niet voorbijgaan. Weet je dat veel kinderen in Congo of Rwanda niet eens een griffel hebben om iets op te schrijven? Alle geld dat ik voor hen kan binnenhalen, is meegenomen.”

Dit zegt ereambassadeur Victor-Clement Nijs (84) die onlangs bij uitgeverij Lannoo ‘De memoires van een ambassadeur’ publiceerde.

Victor-Clement Nijs’ grootvader van moeders kant was de legendarische politiecommissaris Lötske, begin vorige eeuw de schrik van geboefte dat West-Limburg onveilig maakte.

Nijs mag terugkijken op een lange en rijke loopbaan, iets wat de burgemeester van Tessenderlo niet is ontgaan. Daarom wil de gemeente Nijs later dit jaar extra in de bloemetjes zetten.

Vader Nijs dreef in Looi een handel in zaad- en plantgoed. Nadat zijn vader hem naar een seminarie in Wallonië stuurde voor priesterstudies, nam Nijs de benen. “Mijn vader mocht me doodslaan, maar ik wilde geen pater worden”, lacht Nijs die na zijn studies aan het Sint Jan Berchmancollege in Diest aan de Koloniale Hogeschool in Antwerpen studeerde. Dat was de ideale springplank voor een carrière in Belgisch-Congo waar hij het tot districtscommissaris schopte. Na zijn diplomatiek examen trad Nijs toe tot het gilde van de diplomaten en was hij onder meer ambassadeur voor Midden-Amerika in Costa Rica.

Bewogen jeugd

De pas verschenen memoires zijn maar het eerste deel van de herinneringen die Nijs wil optekenen. Hij wil vast en zeker nog publiceren over zijn jeugd in Tessenderlo en de bittere herinneringen die hij koestert aan de (na-)oorlogse jaren van collaboratie en repressie. Die “bewogen jeugd” zette hem er overigens toe aan “om zover mogelijk van België” een carrière uit te bouwen.

Helaas is Nijs geen sant in eigen land. Zijn memoires, een boeiend en meeslepend portret van Rwanda en Congo rond de onafhankelijkheid begin jaren zestig, kregen in Vlaanderen een lauw onthaal. De Franse uitgave is eind vorig jaar bekroond met de prestigieuze Prix Paul Bourdarie van de ‘Académie des Sciences d’Outre-Mer’.

Het prijzengeld (“neen, ik wil niet het precieze bedrag kwijt”) gaat integraal naar goede werken in Afrika, een continent dat voorgoed het hart van de ereambassadeur heeft gestolen. Nijs: “Bij de onafhankelijkheid hoorde Congo tot de best ontwikkelde landen ten zuiden van de evenaar. Iedereen kreeg geneeskundige zorgen, het onderwijs was het beste van heel Afrika. En waar staan ze nu?”

Roger HUISMAN

Victor-Clement Nijs, Memoires van een ambassadeur. Congo-Rwanda 1950-1962, Uitgeverij Lannoo, Tielt. 39,95 euro.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio